Sevärdheter i LissabonLissabon erbjuder många sevärdheter

Lissabon är en fantastisk stad att åka till på semester, med massor av fina sevärdheter, varav de flesta finns ganska nära varandra. Oavsett om du är intresserad av historia, konst, djur eller arkitektur, så kommer du att hitta bra platser att besöka runtom i den portugisiska huvudstaden.

Jeronimoklostret

Praça do Império, Lissabon 1400; +351 213 620 034‎; www.mosteirojeronimos.pt
Detta storslagna kyrkkomplex var ett av kröningsresultaten av den europeiska gotiska arkitekturen, och är listat som ett av UNESCO's världsarv. Det byggdes 1502 av kung Manuel I på platsen där upptäckaren Vasco da Gama tillbringade sin sista natt före sin resa till Indien. Både kungen och da Gama är begravda här, tillsammans med andra framstående portugisiska personer. Var och en av byggnaderna som hör till denna vackra sevärdhet i Lissabon är vackert dekorerade med ett maritimt konsttema. Håll ögonen öppna efter det eleganta klostret med kolumner karvade till havskreatur, och trädgården med häckar klippta i form av Portugals stora riksvapen. Öppet tisdag till söndag från 10.00 till 17.00, och till 18.00 under sommaren. Inträde till klostret kostar 45 SEK, men du kan komma in gratis om du har ett turistkort för Lissabon eller om du besöker klostret på söndagar.

Belémtornet

Avenida de India, Lissabon; +351 213 019 646‎; www.mosteirojeronimos.pt
Den här sevärdheten byggdes 1515 för att vakta entrén till stadens hamn och det är en stark symbol för landets makt under Renässansen. Den här fästningen är även ett av UNESCO's världsarv och det här var startpunkten för många historiska havsresor till den Nya Världen. Dess rikt dekorerade exteriör kombinerar många aspekter av Manuelinsk arkitektur med moriska influenser. Titta efter den utsmyckade fasaden och de fantastiska vyerna över båtarna och villorna i området runt omkring från vallarna. Öppet tisdag till söndag från 10.00 till 17.00, eller till 18.30 under sommaren. Inträde 30 SEK, gratis på söndagar före 14.00.

Oceanarium

Esplanada D. Carlos I, Doca dos Olivais, Lissabon 1990; +351 218 917 002‎; www.oceanario.pt
Det här akvariet i Lissabon är ett av de största akvarierna i världen och det här är verkligen ett måste för alla som fascineras av djurlivet i havet. Cirka 25 000 fiskar, däggdjur och havsfåglar lever i den centrala tanken som är lika stor som fyra olympiska swimmingpoolar. Den senaste teknologin tillåter djuren att hållas separerade i samma tank genom att använda transparenta akrylväggar, vilket ger besökarna de bästa vyerna. Här finns även ett stort urval av interaktiva displayer som förklarar fakta bakom de vackra varelserna. Öppet 10.00 – 18.00 på vintern, och till 19.00 på sommaren. Inträde 120 SEK, med rabatt för barn, pensionärer och familjer.

Berardomuséet för modern och nutida konst

Praça do Império, Lissabon 1449; +351 213 612 400‎; www.museoberardo.com
Tack vare det livslånga engagemanget från den portugisiska magnaten Joe Berardo, en stor entusiast av modern konst, är det här muséet välsignat med en av de bästa samlingarna av modern och nutida konst i hela världen. Faktum är att den portugisiska regeringen har varit tvungna att säga nej till erbjudanden från Paris och Miami gällande denna ovärderliga samling. Konstnärer som finns representerade här inkluderar Andy Warhol, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, René Magritte, Joan Míro, Francis Bacon, Jackson Pollock och många andra världskända namn. Detta konstmuseum ligger inuti Belem Kulturcenter och det gör att det är bekvämt beläget intill Belemtornet, en annan av Lissabons främsta sevärdheter. Öppet tisdag till söndag från 10.00 till 19.00, gratis inträde.

MuDe (Design och Mode Museum)

24 Rua Augusta, Lissabon 100; +351 218 886 117‎; www.mude.pt
Även om det kan vara Paris och Milano man tänker på först när det gäller mode så är denna sevärdhet i Lissabon känt som ett av världens ledande museum när det gäller 1900-talsdesign. MuDe’s samling utökades nyligen med 1 200 verk tillhörande den portugisiske affärsmannen Francisco Capelo, bland annat Christian Dior’s landmärke, verket från 1947, New Look och en klänning som Hollywoodstjärnan Renee Zellweger bar under Oscarsgalan. Kända namn så som Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood och Yves Saint Laurent är också representerade. Resten av muséets utställningar visar upp arbeten av 230 toppdesigners inom andra områden, så som möbler, glas och smycken från 1930-talet till i dag. Öppet tisdag till torsdag och på söndagar från 10.00 – 20.00, och på fredagar och lördagar från 10.00 – 22.00.